Králem cyklistiky 2020 vyhlášen Tomáš Bábek


Králem cyklistiky roku 2020 se stal již podruhé ve své kariéře sprinter Tomáš Bábek. V tradiční anketě o nejlepšího cyklistu roku, která se pravidelně koná již 56 let, obdržel český reprezentant v dráhové cyklistice Tomáš Bábek nejvyšší počet hlasů. Druhý nejvyšší počet hlasů získal silničář Josef Černý a o třetí místo se se shodným počtem hlasů v anketě podělili biker Ondřej Cink s nadějným Mathiasem Vackem. 

Druhý v anketě, reprezentant v silniční cyklistice Josef Černý, zaujal hlasující odborníky a novináře zcela jistě svým loňským výborným výkonem, když dokázal po sólové jízdě vyhrát 19. etapu Giro d´Italia, což mu pomohlo rovněž ke smlouvě v prestižní WorldTourové stáji Deceuninck–Quick-Step. Svou loňskou závodní sezónu a výhled do té letošní Josef přiblížil i v rámci slavnostního večera: "Své další účinkování v profesionálním pelotonu jsem řešil přes svého manažera a na Giru, které bylo prakticky až v závěru sezony, jsem se snažil o co nejlepší výsledek. Do té doby jsem neměl ještě podepsanou smlouvu. To se podařilo až koncem listopadu. Můj nový tým sbírá nejvíce vítězství, je tu skvělá parta a Zdeněk Štybar se vším poradil, na soustředění jsme vždy byli spolu. V kontaktu jsme stále i když nemáme stejný program," řekl časovkářský specialita. "Na ty se budu soustřeďovat i letos a doufám, že něco předvedu," dodal.

Ondřej Cink, který se v anketě dělí s Mathiasem Vackem o třetí místo, měl uplynulý rok velmi náročný. Potýkal se se zdravotními potížemi a musel absolvovat menší operaci srdce. Přesto vybojoval skvělé páté místo na světovém šampionátu.  "Pandemickou situaci jsem zpočátku vnímal relativně v pohodě, ale nyní to již trvá hodně dlouho a pro všechny je to psychicky náročné. Je dobré, že se alespoň nějak závodění můžeme věnovat, ale rozhodně to není jako dříve." 

V kategorii Juniorka a Junior roku 2020 byli vyhlášeni Aneta Novotná, loňská bronzová medailistka z Mistrovství světa horských kol a loňský Mistr Evropy v časovce Mathias Vacek. I přes to, že juniorská kategorie byla v roce 2020 nejvíce zasaženou kategorií, co do množství zrušených šampionátů, podařilo se českým juniorkám a juniorům výsledkově prosadit a vybojovat řadu cenných umístění v evropském i světovém pelotonu, což je díky těmto mladým nadějím pro českou cyklistiku skvělý výhled do budoucnosti.

 

Anketa Král cyklistiky

 

1

Tomáš Bábek

2

Josef Černý

3

Ondřej Cink

3

Mathias Vacek

Juniorka 2020

Aneta Novotná

Junior 2020

Mathias Vacek

Síň slávy

Antonín Bartoníček

 

Ocenění v jednotlivých disciplínách  

 

  Nejlepší Muž

  Nejlepší Žena

  Nejlepší Junior 

  Nejlepší Juniorka

sálovka

  Jiří Hrdlička st.

  Adéla Přibylová

  Dominik Otásek

  Alena Florová

BMX

  Adam Hladík

  Eliška Bartůňková

  Matěj Linhart

  Michaela Hájková

cyklokros

  Michael Boroš

  Kateřina Nash

  Matěj Stránský

  Julia Kopecky

dráha

  Tomáš Bábek

  Sára Kaňkovská

  Štěpán Široký

  Gabriela Bártová

MTB

  Ondřej Cink

  Jitka Čábelická

  Jan Zatloukal

  Aneta Novotná

para cyklistika

  Ivo Koblasa

  Kateřina Antošová

 

 

silnice

  Josef Černý

  Jarmila Machačová

  Mathias Vacek

  Kristýna Burlová